Michel Banabila raakt licht geïrriteerd als ik hem geniaal noem, dus dat zal ik niet meer doen, maar deze Rotterdamse musicus en componist is wel een van de spannendste muzikale avonturiers van Europa, en voor elk nieuw album van hem ga ik handenwrijvend zitten omdat ik weet dat het de moeite waard zal zijn.

Eric Vloeimans is een trompettist die al net zo avontuurlijk in het leven staat. Hij won zojuist (in november 2017) een Edison met Holland Baroque, maar maakt met zijn eigen band Gatecrash weer totaal andere muziek.

Mehmet Polat bespeelt de Arabische luit, de oud, en maakt met zijn trio ook al avontuurlijke muziek die je als wereldfusie zou kunnen omschrijven.

Samen maakten ze het album New Land, dat je alleen digitaal kunt aanschaffen. Dat is absoluut aan te raden, want het kost je maar zeven euro (al mag je meer geven) en je krijgt er een magnifiek meesterwerkje voor, een album dat zich moeilijk laat omschrijven, maar dat je een soundscape zou kunnen noemen met structuur. Wereldfusie is het ook, maar ook soft jazz en avantgarde. Het is vooral ook toegankelijke en bloedmooie muziek.

Luister hier naar een paar fragmenten: