Michel Banabila is de geniaalste musicus en componist die Nederland rijk is. Dat is mijn persoonlijke mening, en die wordt elk jaar enkele malen bevestigd, want je hoeft maar even niet op te letten of Banabila heeft weer een intrigerend nieuw album uitgebracht waar je met open mond naar zit te luisteren. Als Banabila minimal music maakt is het altijd minimal met scherpe kantjes en haakjes en onverwachte, verrassende tikjes en hoekjes, en als hij een prachtige compositie maakt die helemaal af lijkt, zoals Ears Tell Us Where We Are In Space, uitgevoerd door meestergitarist Anton Goudsmit, dan laat hij je later wel weer een verbluffend mooie strijkersversie horen.

Beide versies zijn toevallig te horen op het ideale instapalbum voor iedereen die denkt dat Banabila ontoegankelijke avantgarde maakt. Dat is namelijk helemaal niet zo. Je moet gewoon het avontuur aandurven en je oren open zetten. Maar op Float heeft hij zijn meest toegankelijke muziek uit een aantal albums achter elkaar gezet, en daar op een geheimzinnige manier ook weer een mooi uitgebalanceerd album van gemaakt, met twee nieuwe stukken, waaronder het titelnummer en die strijkersuitvoering van “Ears”.

Gasten zijn onder meer Anton Goudsmit, trompettist Eric Vloeimans (die samen met Banabila het fraaie Early Morning Light schreef waarmee het album afsluit), violisten Safar Asid, Anne Bakker en Goran Kamil, saxofonist en klarinettist Mete Erker, en nog veel meer topartiesten. Maar het is vooral Michel Banabila zelf die achter de toetsen en de knoppen zat die dit wederom tot een verbazingwekkend mooi meesterwerkje maakte. Een absolute aanrader.

Ga naar Banabila’s website en kijk daar regelmatig even rond, want er komt met grote regelmaat muziek bij, en je kunt het allemaal voor bespottelijke lage bedragen aanschaffen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.