Niki Jacobs en haar band Nikitov, die moet je eigenlijk echt een keer live zien en horen spelen. Hun cd’s zijn absoluut de moeite waard, maar Jacobs en haar band zijn een van de weinige acts die live vele malen beter zijn dan ze ooit op cd zullen kunnen vastleggen, en dat heeft te maken met emotie.

Het begint al met het eerste stuk, dat de band speelt voordat Jacobs erbij komt om te gaan zingen – dat is meteen al zo indringend en melancholiek dat na twee minuten bij mij de tranen al langs mijn wangen lopen. Ik kan er niets tegen doen, en laat het gebeuren, en het gebeurt me elke keer weer, bij elk optreden van Jacobs en haar band, en ik zie, als ik om me heen kijk, dat ik niet de enige ben.

Jacobs weet met haar interpretaties van soms heel bekende liedjes een snaar te raken, en dat heeft voor een deel te maken met de arrangementen, voor een deel met haar stem en misschien ook voor een deel doordat ze in het Jiddisch zingt, een taal die eigenlijk nauwelijks meer gesproken wordt, maar die, vindt Jacobs en velen met haar, niet vergeten mag worden. Je hoeft maar een heel klein beetje je best te doen om dat Jiddisch te verstaan, want er zit veel Duits doorheen, en zeker als het om bekende liedjes gaat kun je de tekst heel goed volgen, zoals bij Stairway to Heaven, dat hier een verpletterend mooie kippenvel-uitvoering kreeg, of bij Ain’t no Sunshine of Jolene.

Het heeft ook te maken met de band, een sublieme trompettist, een geweldige accordeonist, een gepassioneerde altviolist, een virtuoze contrabassist en een fantastische cellist, die geen klezmer speelden, maar wel muziek die er regelmatig dicht in de buurt kwam, en die gepassionneerd, melancholiek en ook gewoonweg bijzonder mooi klonk.

Het concert in de Grote Kerk in Zuidlaren op zondagmiddag 5 november 2017 was ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Zuidlarense synagoge – dat is een klein gebouw, en daarom werd er naar de grotere kerk uitgeweken. De Joodse gemeenschap was dus zeer ruim vertegenwoordigd, en die kon dit concert dan ook zeer waarderen, met een staande ovatie.

Toch zou het jammer zijn als deze muziek van Jacobs en Nikitov alleen bij dit toch wel beperkte publiek bekend zou blijven, want wat Niki Jacobs en Nikitov doen is superieure wereldmuziek maken van een volstrekt tijdloos en grenzeloos karakter – voor iedereen met open oren en een gevoelige snaar.

 

niki jacobs en nikitov

Niki Jacobs en Nikitov live in de Grote Kerk in Zuidlaren, 5 november 2017