We zagen dat Spinifex haar fantastische laatste album Soufifex presenteerde in het Bimhuis in Amsterdam en vervolgens op tournee zou gaan door Europa, maar dat ze tussendoor nog even zouden optreden in het Limburgse dorp Neeritter. Daar moesten we bij zijn, want we hadden geen idee waar ze dan zouden optreden. Het bleek een goed geïsoleerde garage te zijn, en het was een optreden voor een vriendenclub die regelmatig optredens organiseert onder de naam Jazzblazzt. Er staat een koelkast in de garage en klapstoeltjes, en er wordt met de pet rondgegaan met het verzoek gul te geven voor de optredende musici. Het zat er vol, en dat betekende dat er dertig mensen in het publiek zaten.

Tobias Klein, Bart Maris en John Dikeman bassist Goncalo Almeida

Trompettist Bart Maris, die in Brussel woont, moest nog tot 7 uur in Maasmechelen spelen met een andere band, dus daar moest even op gewacht worden, maar tegen half negen begon de band te spelen, en dat was vanaf de eerste noot fantastisch. Voor een garage was er een prima akoestiek en de band vond het duidelijk heerlijk om weer samen te spelen. Het mooie van Spinifex is dat ze een rauwe vorm van free jazz combineren met verfijnd samenspel, waarbij met name de drie blazers perfect op elkaar ingespeeld zijn. Maar onderschat ook de ongetemde kracht van een Jasper Stadhouders niet, een gitarist die all remmen los kan gooien, terwijl hij even later heel fijnzinnig een melodietje speelt. Jimi Hendrix eat your heart out!

Philipp Moser Jasper Stadhouders

Composities van saxofonist Tobias Klein, gitarist Stadhouders en bassist Gonçalo Almeida werden afgewisseld met composities uit de soufi-traditie, en het fraaie is dat alles wonderlijk wel bij elkaar past, met steeds weer die geweldige golfbeweging van muziek die telkens weer volledig lijkt te gaan ontsporen naar volledig harmonieuze momenten. Fantastisch, en live nog vele malen opwindender en beter dan op cd.

spinifex

Op de vraag hoe ze in vredesnaam in die garage terecht waren gekomen was het antwoord vrij uitgebreid, maar duidelijk. Eric, de eigenaar van de garage, programmeerde vroeger in een Zuidlimburgse stad rock- en jazzmuziek, maar stopte daar op een bepaald moment mee, en ging toen kleinschalig met een vriendengroep concerten organiseren in het noorden van Limburg. Bands als Spinifex zien dat de zalen in Nederland stelselmatig verdwijnen (denk maar aan het Utrechtse RASA) en willen juist dit soort kleine clubs blijven steunen – en je publiek weet je zo ook weer te vinden. En ik moet zeggen dat het fantastisch is om zo’n wereldklasse-band in zo’n setting te zien en horen spelen. Hou dus dit soort kleine initiatieven in de gaten, wie weet wat voor geweldige ontdekkingen je nog doet de komende tijd.