We hebben het hier al een paar keer eerder gehad over The Mammals, die we zelfs de Future of Folk durfden noemen, en we hebben het ook al gehad over de solo-cd’s van één van de Mammals, de gretige Ruth Ungar. Eén van de andere groepsleden, Michael Merenda, blijkt al net zo gretig te zijn, en ze laten elkaar gelukkig ook de ruimte om buiten de groep om nog met allerlei andere projecten bezig te zijn. Bovendien zijn ze dan ook nog niet te beroerd om op die andere platen gewoon mee te spelen, waardoor je op sommige nummers toch het gevoel hebt dat je de Mammals hoort.

Toch ademt de nieuwe cd van Michael Merenda een iets andere sfeer uit, misschien doordat hij absoluut niet folky begint, maar juist met een paar grungy gitaarnummers, die hem overigens goed afgaan. Verderop wordt het bij vlagen toch weer folk, al worden de grenzen van het genre hier, net als bij the Mammals, af en toe aardig opgerekt. Maar er zit ook een Dylanesk nummer tussen als Tahoe, dat overigens meer iets van de leukere Dylan heeft, van uit het begin van zijn elektrische periode, maar dan hier als energieke folk, als je begrijpt wat ik bedoel. Grappig en goed. Verder zijn er kritische teksten zoals het volgende fragment uit het nummer Election Day:

Point your antenna straight at the sky
Hear the privileged people broadcast last minute lies
And the harder I listen the more I tune out
But it ain’t my reception
It’s what they’re talking about
On Election Day in the USA

Verder weet hij humor en kritische teksten soms heel mooi te combineren, zoals in het nummer I’m God (“I’m God, I made all this, except for sex appeal and drugs, oh wait, I did make those…”). Er staat een punky reggaenummer op met een hilarische tekst (She smokes pot), en een nummer dat mij op dit moment erg aanspreekt (All Wrecked Up) omdat het mooi aansluit bij mijn gestrompel van bank naar computer met mijn zere knie (“I’m all wrecked up, pour the medicine in…”). Avontuurlijke, toch meestal op folk gebaseerde, vrolijkstemmende muziek.
Het is dan ook een zeer gevarieerde, zeer leuke cd geworden, beter nog dan zijn eerste, die ook op het eigen onafhankelijke Humble Abode label is uitgebracht. Voor slechts veertien dollar te bestellen via zijn eigen website.

  • Michael Merenda – Election Day – Humble Abode Music
  • Michael Merenda – Trapped in the valley – Humble Abode Music
  • Michael’s website