Mondo Leone betekent zo’n beetje “de wereld van Leon”. Leon Giesen is een uniek performer die niet alleen leuke liedjes maakt en die zelf optimaal uitvoert, maar het is ook een man die verhalen vertelt, en die zo visueel ingesteld is dat hij ook filmpjes met muziek combineert. En dat werkt. Sterker nog: dat werkt fantastisch!

Ik heb het hier al eerder gehad over de cd/dvd die een paar jaar geleden van Mondo Leone uitkwam, en de cd die net verschenen is, maar als je Mondo Leone optimaal wil ervaren moet je beslist naar een van zijn optredens gaan. Wij waren in Groningen in een al maanden uitverkocht Kruithuis, voor de voorstelling Hemel op Aarde. Leon zat op het podium tussen versterkers, een beeldscherm en nog wat apparatuur, en achter hem waren drie grote beeldschermen geplaatst.

Giesen begint te spelen, en op die drie doeken worden drie filmpjes getoond. Links zien we Giesen zelf bassen, rechts drumt hij, en op het middelste, het grootste doek wordt het liedje “geïllustreerd”, al is dat niet echt de goede omschrijving. Bij elk nummer zie je overigens weer wat anders, dus je ziet niet steeds Leon links in beeld op zijn bas spelen. In sommige gevallen was er eerst een liedje en werden de beelden er later bijgemaakt, soms was het filmpje er eerst. In beide gevallen wordt het effect van het filmpje versterkt door de muziek en komt de muziek tegelijkertijd sterker binnen door het filmpje.

Dat betekent dat Giesen iets doet wat toch tamelijk uniek is. Wat zijn optreden daarbij nog unieker maakt is het thema, dat eigenlijk voor alles geldt wat hij doet – hij is er namelijk van overtuigd dat geluk in de kleine dingen zit, en niet in grote, dramatische dingen. Het bijzondere aan Mondo Leone is dat hij laat zien dat deze stelling klopt. Hij weet je te ontroeren door details, door dingen iets uit te vergroten waar je overheen dreigt te kijken. Een muurtje in een weiland in Brabant waar een paar jongens de kop van Jimi Hendrix op geschilderd hebben krijgt hier zijn verhaal, het legendarische Chelsea Hotel wordt teruggebracht tot de toeristische attractie die het tegenwoordig is, een filmpje dat van You Tube komt met een man die Free Hugs uitdeelt wordt gepresenteerd als een man die op een kleine maar belangrijke schaal verschil uitmaakt. Verder gaat het over jongensdromen en klein geluk. Dat is bijzonderder dan het lijkt, want het is veel gemakkelijker aansprekende muziek te maken over grote drama’s, moord en doodslag en liefdesellende, dan over klein en stil geluk.

De cd plus dvd is nog steeds een absolute aanrader, maar als je de kans krijgt een keer bij Mondo Leone te gaan kijken moet je dat absoluut doen. Kijk op zijn site naar de speellijsten en grijp je kans.

  • Mondo Leone – CD DVD – V2 5 033197 295022
  • Mondo Leone – Nieuwe Liedjes – V2 P049