Verzamelaar is een ietwat verwarrende titel voor een album, want in het geval van de nieuwe cd van BJ Baartmans gaat het niet om een compilatie van zijn beste nummers, een soort “best of”, maar gaat het om een verzameling liedjes die in de loop der jaren een beetje tussen de boot leken te vallen. Dertien, voor Baartmans dierbare, liedjes die nooit op een BJ Baartmans of BJ’s Wild Verband-album terecht waren gekomen dus.

De reden? Sommige liedjes waren in opdracht geschreven voor een project: De Trein voor een liedproject over Kamp Vught, Stroom en Tiengemeten voor een album voor Natuurmonumenten, en nog zo wat nummers voor andere projecten. Daar komen dan nog wat liedjes bij die al jaren op het live-repertoire stonden, maar die thuis leken te zijn op het podium, en niet in de studio – dat bleek dus meer dan mee te vallen. En dan nog een paar uitermate intieme liedjes.

Dan zou je denken dat het album Verzamelaar wel moet klinken als een vreemde vergaarbak van van alles en nog wat, maar het vreemde is dat het juist een heel afgewogen en uitgebalanceerd album is geworden, net of al die liedjes even hun tijd hebben afgewacht om samen met elkaar een mooi album te kunnen vormen. Dus toch een beetje “The Best of Baartmans”? Zeker!  Mede dankzij de fantastische band overigens, met de sublieme Mike Roelofs achter de toetsen, de beste drummer van Nederland, Sjoerd van Bommel, Bart de Win op piano en accordeon, Emil Szarkowicz op klarinet en Baartmans zelf uiteraard op gitaar, dobro, banjo, mandoline en bas. Een machtig mooi plaatje en een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: