Twijduuster is de schemering, en het is een mooie titel voor het nieuwe album van Harry Niehof, Twijduustern, want de stillere, melancholieke bluesjes die je op dit plaatje vindt zijn eigenlijk nog veel mooier dan de publiekstrekkers die er ook op staan. Niehof is een Groninger liedjesschrijver, zanger en gitarist die zijn draai helemaal gevonden heeft sinds hij in het Gronings is gaan schrijven. Zijn liedjes werden er persoonlijker en intiemer van, en Niehof lijkt ook alle kanten op te kunnen in zijn moerstaal.

Want het blijft niet bij die mooie melancholieke bluesballads als Ver van hoes of Uur van de wènst (dat laatste is het nummer waar de cd haar titel aan ontleent) – Harry schrijft ook met veel humor over de aardbevingen in het gaswinningsgebied, in het licht kolderieke Grunnen Beeft (dat eerder met Los Bomberos nog Grunnen Leeft heette en een andere tekst had…), maar ook in het prachtige, met fraaie gitaarbegeleiding gezongen Swaarde wolken.

Niehof zingt ontspannen, met een licht hese stem, een beetje als een Groninger JJ Cale, met een sublieme band om zich heen, waarin onder meer toetsenist en producer Herman Grimme weer een grote rol speelt. Country en folkarrangementen worden ook hier weer perfect ingezet om elk liedje op een perfecte manier tot zijn recht te laten komen. Dat betekent dat er een gevarieerd album is ontstaan dat toch als een eenheid aanvoelt, met veel melancholie, veel Groninger humor, uitstekende liedjes en vooral fantastische muziek.
En ook dit is weer, als elk album van Niehof, een groeiplaat, die bij elke draaibeurt beter wordt. Een juweeltje, en een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.