Het Nederlandse platenlabel World Connection heeft een bijzonder fijne neus voor wereldmuziek. Eerder verrasten ze ons al met Sara Tavares en met Mariza, en nu komt daar weer een net zo sterke zangeres bij, Netsayi, met Chimurenga Soul. Ook hier wereldmuziek van alle windstreken, die door Netsayi samengeveegd is en waar ze een volstrekt eigen draai aan weet te geven, met een volkomen natuurlijk klinkend resultaat.

Netsayi is geboren in Engeland, groeide op in Zimbabwe en woont nu weer in Londen. Ze wisselt Engels en haar moedertaal Shona moeiteloos af, en laat in haar muziek horen dat ze niet alleen goed naar Afrikaanse pop heeft geluisterd, maar ook naar jazz, folk en soul. De mix die ze daar zelfverzekerd van gemaakt heeft klinkt volwassen, terwijl ze het ook aandurft om los en jazzy stukken te spelen. Luister maar eens naar het openingsnummer Chimurenga Soul waarin zeer losjes en soepel gespeelde percussie de basis van het nummer vormt. Netsayi’s volle warme stem kan alles aan, lijkt het wel, en het is een puur genot om naar haar te luisteren.

Dit album duurt bijna een uur, en er is geen zwak moment aan te wijzen. Verbazingwekkend voor een debuut, en je moet na dat uur dan ook concluderen dat Netsayi nu al een hele grote dame is en we constateerden dat we nu al reikhalzend naar haar volgende albums uitkijken. Maar voorlopig zijn we met dit album nog wel even zoet, want we ontdekken nog steeds subtiele details in de schitterende arrangementen. Een wereldplaat en een absolute aanrader!


Netsayi live

Op donderdag 29 maart gaf Netsayi met haar internationale band (een werkelijk fenomenale drummer uit Zuid Afrika, een prima bassist uit Brazilië en een meer dan uitstekende gitarist uit Eneland) (Netsayi zelf groeide op in Zimbabwe) een concert in de Sugar Factory, achter het Leidseplein, dus in hartje Amsterdam. Het was een soort presentatie van haar eerste cd, (in het vakjargon heet het overigens een “showcase”) en ze vond het in het begin duidelijk spannend. Wij hadden als publiek al heel snel het gevoel dat we naar een zeer bijzonder en uniek concert zaten te kijken, want het moet al heel gek lopen als deze dame over een jaar niet alleen nog maar in grote zalen speelt. We hopen wel dat ze het dan net zo intiem weet te houden als hier, want als ze een nummer aankondigt dat gaat over de vrienden die ze aan aids verloren heeft zie je dat het haar aangrijpt om dat te vertellen.

De band was subliem, al verdwijnen er met zo’n kleine bezetting wat van de subtielere subtiliteiten die de cd wel heeft. Netsayi zingt fantastisch, en ze heeft een mooie vorm gevonden ergens tussen soul, jazz en traditionele Afrikaanse muziek, die ze op een tamelijk unieke manier prachtig in balans weet te krijgen. Ze gooit er ook een liedje tussen waarin ze zichzelf alleen op de vingerpiano begeleidt, en een nummer waarin ze alleen met de gitarist op het podium staat. Dat maakte het optreden gevarieerd, maar ze weet tegelijkertijd een zeer coherent, samenhangend geluid te creëren. En dat kun je alleen als je echt heel goed bent. Dit optreden bevestigde ons enthousiasme nog een keer zeer nadrukkelijk. Hou deze dame in de gaten, en koop vooral ook haar debuut-cd!de "vingerpiano"