Componist, mandolinespeler en violist Peter Ostroushko is op 24 februari 2021 overleden aan de gevolgen van hartfalen. Ostroushko was een van de vaste krachten in de band van de Prairie Home Companion, en daar leerde ik hem ook van kennen.

Hij maakte indruk met zijn virtuoze spel, maar met name ook met zijn melancholieke spel – hij wist je met zijn mandolinespel te ontroeren, doordat hij ook zachtjes kon spelen op een manier waarbij je de hele zaal de adem hoorde inhouden.

Ik heb het hier al eens gehad over zijn magnifieke project The Mando Chronicles, maar Ostroushko heeft heel veel meer albums gemaakt die allemaal de moeite van het aanschaffen meer dan waard zijn.
Jaren geleden schreef ik voor een ander blad bijvoorbeeld deze korte recensie voor een van zijn solo-albums:

  • Peter Ostroushko – Postcards – Red House Records RHR CD 196
    Instrumentaal portret van Amerika
    De ondertitel van Postcards is “Travels With A Great American Radio Show”. Die show is Garrison Keillor’s Prairie Home Companion, die al sinds jaren op rondreis is door Amerika. Ostroushko schreef speciaal voor die show nummers die beschouwd kunnen worden als instrumentale portretten van de steden waarin gespeeld werd. Ostroushko speelt zelf de fiddles en mandoline en heeft een topband om zich heen van akoestische superspelers op gitaar, piano, accordeon, bas en percussie. Ostroushko’s composities worden technisch briljant gespeeld, maar vooral ook met de juiste feeling. Je hoort de prairiewind door de muziek waaien. Bij vlagen adembenemend mooie akoestische folk.****

Peter Ostroushko’s muziek is al heel lang een onverwoestbaar onderdeel van mijn leven, en dat blijft ook zo, maar wat zullen we hem missen.