Keda is een duo – E’Joung-Ju is een Koreaanse musicus die nu in Frankrijk woont en werkt, meester op de geomungo, en Mathias Delplanque, een  Franse componist van electronische muziek (die ik overigens al eerder met een doedelzakspeler wonderen hoorde verrichten in L’ombre de la bête). Hun muziek is volstrekt nergens mee te vergelijken, al kun je wat inspiratiebronnen aanwijzen als ambient, dub, blues, Afrikaanse muziek en noise art.

Het Zwitserse dansgezelschap Linga laat zich inspireren door de groepsbewegingen van dieren, zoals scholen vissen, zwermen vogels of zwermen insecten. De voorstelling Flow vertaalt die bewegingen in dans, en ze vroegen Keda om er muziek bij te maken, en dat leverde buitengewoon fascinerende klanken op, die ook zonder de dans intrigeren en fascineren.

Ik was zelf meteen bij de eerste tonen van deze vier composities helemaal mee. Ik laat je hier uit elke compositie een stukje horen, zodat je kunt horen hoe de samenwerking tussen E’Joung-Ju en Mathias Delplanque werkt – zij speelt live ritmes en melodieuze fragmenten als op een elektrische bas en hij maakt er hypnotiserende collages van die je niet meer loslaten. Geweldig!

Luister hier naar een paar fragmenten:

 

keda