Componist en musicus Louis Gauthier is bijna veertig jaar jonger dan de vijfenzeventigjarige schrijfster Charlotte Mutsaers, toch lijkt hij haar grillige teksten perfect aan te voelen. Rikkelrak is de titel van een van haar gedichten, waarin een man door “het molenwiekend kakement ener vuilniswagen gelicht en vermalen” wordt. “Rikkelrak! Rikkelrak! maalt de molen met gekrak”. Welkom in de wereld van Charlotte Mutsaers.

Gauthier gaat aan de slag met de gedichten die Mutsaers zelf voorleest, en doet dat op een geheel andere manier dan bijvoorbeeld Corrie van Binsbergen dat doet als ze met literaire teksten in de weer gaat. Wat minder weerbarstig misschien, maar zeker zo interessant, want de teksten van Mutsaers krijgen wel degelijk de behandeling die ze verdienen – de teksten zijn zowel grappig als melancholiek, en dat hoor je in de muziek zeker ook terug.

Benjamin Herman speelt saxofoon op Rikkelrak, Pepe Garcia percussie, Mike del Ferro speelt piano op twee nummers en Claron McFadden sopraan op Sodom Revisited en Teus Nobel trompet op Kuif. Verder hoor je uiteraard Charlotte Mutsaers haar gedichten voordragen, maar alle andere stemmen, de elektrische gitaar, basgitaar, de synthesizers, keyboards, mondharmonica en drums – dat is allemaal Louis Gauthier. Hij tekent bovendien voor de composities en voor het artwork van het album, dat als vinyl lp geleverd wordt met bijgeleverde cd.

Rikkelrak is een aanstekelijke plaat, en toch ook tamelijk verrassend, want hoewel we Mutsaers als grillige schrijver kenden, en we door haar al regelmatig op het verkeerde been zijn gezet (wat het lezen van haar boeken overigens tot een groot genoegen maakt) hadden we in haar nooit een volleerd rapper vermoed, en zo klinkt ze af en toe bijna wel.  Rikkelrak is, kortom, een album om bijzonder vrolijk van te worden.

Luister hier naar een paar fragmenten: