Kevin Breit is een geniale Canadese gitarist, die niet alleen gek is op de slidegitaar, maar ook op de mandoline. I Love You is zijn briljante ode aan de mandoline, en aan een hele rits aan liedjes waar hij zelf overduidelijk verzot op is. Dertig liedjes komen hier langs, allemaal met de mandoline als kern-instrument, en met verschillende gastzangers (Breit zingt zelf ook gelukkig, want hij is een meer dan uitstekend zanger).

Mandocello, Octave mandoline, Mandola, mandoline en akoestische bas: Kevin Breit
De liedjes zijn van  Joni Mitchell tot Joao Gilberto tot Prince tot Hank Snow tot Patti Smith tot Roger Miller, en Breit arrangeert ze zo dat ze vrijwel altijd beter zijn dan het origineel, vaak op een verrassende manier.

King of the Road bijvoorbeeld was een grote hit voor Roger Miller, die het nummer heel relaxed zong, maar hier wordt het een bijna wrang liedje dat echt door een zwerver lijkt te worden gezongen, waardoor de tekst harder binnenkomt dan ooit tevoren.

Hetzelfde geldt voor een volledig doodgezongen nummer als Freight Train, dat hier gezongen en gearrangeerd wordt op een manier waardoor je voor het eerst echt naar de tekst gaat luisteren, en die is heel wat minder vrolijk dan je zou denken.

Ook een instrumental als Java krijgt een enorme opppepper mee als The Upper York Mandolin Orchestra mee mag spelen, terwijl Breit tussendoor een geweldige jazzy solo speelt. Ik zou eindeloos door kunnen gaan met voorbeelden geven, maar de waarheid is dat alle dertig nummers fenomenaal goed zijn – dis is gewoon een verbijsterend goed album van een muzikale tovenaar, die dit album niet alleen arrangeerde, maar ook  produceerde, opnam, mixte & masterde.

Het album is alleen digitaal beschikbaar via Bandcamp, waar je het in ieder geval een keer of wat gratis kunt beluisteren voordat je het koopt. Kopen via Bandcamp levert de artiesten meer op dan luisteren via Spotify of andere diensten, dus doe jezelf en Breit een plezier en schaf dit meesterwerkje meteen aan – de Canadese dollarprijs valt aanzienlijk lager uit dan de euro, dus het gaat om een spotprijs.

Luister hier naar een paar fragmenten: