Hervé Zénouda (Stinky Toys) en Gregor Davidow (Spions) vormden in de korte zomer van 1981 kortstondig  een duo in Parijs. Ze schreven melancholieke liefdesliedjes met een vleugje powerpop. Ze noemden hun project Mitzpah, een samentrekking van de Hebreeuwse woorden mitzvah en chutzpah, wat symbool stond voor hun verschillende karakters – de eerste een bevlogen onschuldige beginneling, de tweede een licht arrogante illegale vreemdeling. Hun samenwerking kun je nog het beste omschrijven als een serie georganiseerde ongelukken.

Sommige van die middagsessies werden later opgenomen, andere verdwenen in de archieven van de vergeten juweeltjes van de componisten. Nu, na veertig jaar, werden ze daaruit opgegraven, en daaruit ontstond een album dat je bijna magisch kunt noemen. Een stukje bevroren tijd, vertaald naar nu, maar wat een briljant plaatje!

Alleen al de teksten – neem de uitsmijter Sysyphus – “let’s rock, let’s roll, let’s rock and roll!” Haha. Maar het hele album staat vol juweeltjes, alles in het Engels, en alles niet te classificeren. Volstrekt originele muziek waar ik bijzonder blij van word.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Ⓐ1 Andy Warhol (Eight Days A Week)     
Ⓑ1 Eden Was A Garden     
Ⓑ5 Sysyphus