Niki Jacobs is bekend vanwege haar sublieme Jiddische muziek, maar ze heeft ook een zwak voor popmuziek – die laat ze regelmatig ook toe in haar Jiddische programma’s, maar in 2019 maakte ze een prachtig album plus boek dat je kunt beschouwen als een zeer uitgebreide ode aan de Joodse popmuziek. De concert-tour heette “van Cohen tot Winehouse”, en wellicht weten veel popliefhebbers wel dat Leonard Cohen Joods was (met zo’n achternaam ligt dat ook wel erg voor de hand), maar van Amy Winehouse zullen al wat minder mensen zich dat gerealiseerd hebben.

Het boek en de cd zijn wat dat betreft een geweldige eye-opener, want de grote namen komen allemaal langs – Bob Dylan schreef het titelnummer Don’t think twice, it’s alright, Leonard Cohen leverde zelfs twee liedjes, If It Be Your Will en het prachtige You Got me Singing, dat ik eerlijk gezegd nog liever hoor in de versie van Niki Jacobs dan in die van de meester zelf. Maar Jacobs waagt zich ook aan een lastig nummer als Bridge over Troubled Water van Paul Simon, en ze doet dat meer dan voortreffelijk. En ik was ook zeer onder de indruk van de magnifieke, ingetogen, prachtig gearrangeerde versie van Brothers in Arms van Mark Knopfler.

Het boek tenslotte laat zien dat Niki Jacobs naast een fantastische zangeres en muzikante ook nog eens een geweldige schrijfster is, want de verhalen in dit boek zijn alleen al de aanschaf van dit dubbelpakket (boek plus cd) meer dan waard. Persoonlijke verhalen, herinneringen, vaak, maar niet altijd gerelateerd aan de muziek die je op de cd te horen krijgt. En die verhalen zijn goed, intiem, soms grappig, soms ontroerend, maar altijd goed.

De verhalen zul je zelf moeten lezen – schaf dat boek gewoon meteen aan! – maar ik laat je hier in ieder geval wat fragmenten horen van de negen liedjes die je op de cd kunt vinden.

Luister hier naar een paar fragmenten:

niki jacobs - don't think twice (it's alright)     
niki jacobs - you got me singing     
niki jacobs - brothers in arms