De debuutplaat van de Belgische band No Angry Young Man heb ik hier in 2006 besproken, en toen was de band nog een trio, maar nu, bij hun derde album Rise Again horen we naast frontman Jeroen Van Ham (zang en gitaar), cellist Pieter Hulst en toetsenist Johan Loeckx zowaar een complete band.

No Angry Young Man is op de eerste plaats een groep vrienden, zo spelen er twintig muzikanten mee op het nieuwe album. Het handelsmerk van de band blijven de klassieke instrumenten die zorgvuldig verweven zitten in gelaagde popsongs.

De liedjes werden door de drie basisleden van de band, Van Ham, Hulst en Loeckx zelf geschreven, op één nummer na, en dat is een verrassende cover, namelijk Kate Bush’s Wuthering Heights, een nummer waar ik persoonlijk een gloeiende pesthekel aan heb, maar dat blijkt toch vooral met de uitvoering van Kate Bush te maken te hebben, want de versie die deze mannen hier neerzetten is indrukwekkend goed – ik had nooit verwacht dat ik dit nummer nog eens met aandacht zou kunnen beluisteren, dus dat mag ik wel een topprestatie noemen – dat heeft voor een deel met de zang te maken, en voor een deel met het fenomenaal mooie arrangement.

En dat laatste geldt voor het hele album – de arrangementen zijn steeds subliem en verrassend, met klassieke muziektwists (minimal music is soms niet ver weg), de liedjes zijn sterk, de zang is goed – je vraagt je af waarom deze band in zestien jaar tijd nog maar drie albums heeft opgenomen. Kom op mannen – dit smaakt naar meer!

Luister hier naar een paar fragmenten:

Beyond my grief     
Rise Again     
Wuthering heights