We hadden een paar jaar geleden het genoegen Sara Tavares in een klein zaaltje in Amsterdam te mogen zien optreden. Dat was een ouderwetse kippenvel-ervaring, want Tavares weet live een intieme sfeer te creëren, terwijl ze ondertussen staat te swingen als een gek. Ze had een kleine band bij zich die perfect op haar ingespeeld was, maar het was vooral Tavares zelf die indruk maakte.

Nu is er een dvd uitgebracht waarop je haar op al net zo’n klein podium ziet, ook weer met een vrij kleine band – drummer, percussionist, bassist en twee gitaristen. Zelf speelt ze vingerpiano en gitaar, en dat doet ze bijzonder goed. Zacht wiegend, swingend, intiem zingend weet ze ook hier haar publiek volledig in te pakken, en ook hier is het er al heel snel – kippenvel. En dan hoeven we eigenlijk niet veel meer te zeggen.

Tavares maakt muziek waarin ze haar Kaapverdische wortels laat doorklinken, maar ook de Portugese fado, jazz, en nog wat onbestemde wereldmuziekflarden, die allemaal soepel en vanzelfsprekend in haar persoonlijke, zachtjes wiegende, swingende muziek worden opgenomen. Uniek, intiem, en, als gezegd, kippenvel.

Dat er als extraatje ook nog een acapella uitvoering van De Nua op de dvd staat, gezongen samen met Ana Moura, dat is al heel leuk, maar wat de dvd helemaal een onweerstaanbaar koopje maakt is dat haar twee cd’s toegevoegd zijn. Je krijgt dus niet alleen een subliem live optreden in een club in Lissabon, maar ook nog eens Balancê uit 2006 en Mi Ma Bô uit 2003, allebei magnifieke albums.

Dat maakt dit onweerstaanbare pakketje tot een absolute superaanrader.