De kans dat je een van de liedjes van Dan Penn kent is buitengewoon groot, al is de kans ook heel groot dat je ze kent in de uitvoeringen van anderen – Do Right Woman bijvoorbeeld werd niet alleen door Aretha Franklin gezongen, maar ook door de Flying Burrito Brothers, Phoebe Snow en Willie Nelson, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. En Dark End of the Street dan, ook weer gezongen door Gram Parsons bij de Flying Burrito Brothers, maar het kreeg ook soul-uitvoeringen van James Carr en Percy Sledge. I’m Your Puppet is misschien wel zijn grootste hit, in de versie van James & Bobby Purify.

Penn is inmiddels bijna tachtig, maar nog steeds actief, en hij heeft zelfs weer een eigen album opgenomen. Dat deed hij voor het laatst in 1994 (!), dus hij is al net zo productief als die andere grootheid op de achtergrond, Cowboy Jack Clement, waar hij de laconieke, relaxte manier van zingen gemeen mee heeft. Beide mannen hadden blijkbaar nooit echt de behoefte om in de spotlights te staan, maar als je ze dan hun eigen liedjes hoort zingen kun je alleen maar denken dat ze best eens wat vaker de studio in hadden mogen duiken.

Want juist die laconieke, ontspannen manier van zingen zorgt er voor dat de liedjes echt binnen komen. Living On Mercy bevat dertien liedjes die Penn schreef samen met een paar van de beste songwriters in Nashville, Memphis, Muscle Shoals en ruime omgeving. Spooner Oldham is weer van de partij, maar ook de Cate Brothers, Will McFarlane, Wayne Carson, Gary Nicholson en meer. Het is een warm plaatje geworden, dat hoop biedt in deze sombere tijden.

De band is geweldig (let op het heerlijke orgel!) en weet precies de goede accenten te leggen. Lou Reed heeft ooit, in de jaren negentig, na een speciaal optreden van Dan Penn en Spooner Oldham, tegen Penn gezegd: “Als ik een liedje had geschreven dat zo goed was als I’m your Puppet was ik meteen daarna gestopt met liedjesschrijven”. Gelukkig is Penn gewoon doorgegaan. Heerlijk album!

  • Dan Penn – Living on Mercy – The Last Music Co / Bertus
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Living on Mercy

Luister hier naar een paar fragmenten: