Cowboy Jack Clement had niets van een cowboy – hij kon nieteens paardrijden, maar ik vermoed dat hij daarom in de lach schoot toen iemand hem Cowboy noemde, lang geleden, en dat hij juist daarom die bijnaam koesterde. Want Jack Clement had gevoel voor humor, en zelfspot. Het was een ontspannen, relativerende man die zelf niet zo nodig in de spotlights hoefde te staan. Dat is eigenlijk wel jammer, want dat betekent dat we, nu hij dood is, met slechts drie krapbemeten albums van de man genoegen moeten nemen.

Maar dat zijn dan ook juweeltjes, en dat geldt zeker ook voor het postuum verschenen laatste album van Cowboy Jack, For Once and For All, waarvoor hij een mooi stel muzikale vrienden had uitgenodigd, die zich allemaal dienstbaar opstelden om maar een zo mooi mogelijk plaatje te maken. Clement is nog steeds, al is hij hier al in de tachtig, goed bij stem, en de liedjes zijn allemaal sterk, van het melancholieke heimweeliedje over treinen I’ve got a thing about trains tot de humoristische uitsmijter The Air Conditioner Song. En ja, die klassieker, Miller’s Cave, dat is inderdaad ook door Clement geschreven, en dat horen we nu voor het eerst door de meester zelf gezongen.

De lijst met mensen die meespeelden is indrukwekkend: John Prine, Emmylou Harris, Bobby Bare, Duane Eddy, T Bone Burnett, Vince Gill, Marty Stuart, Rodney Crowell, Buddy Miller, Dan Auerbach, Leon Russell, Gillian Welch, Dave Rawlings, Dickie Lee, Shawn Camp, Dierks Bentley, Jim Rooney, Jim Lauderdale, Will Oldham, dochter Alison Clement en zijn favoriete accordeonist Joey Miskulin. Het album werd afgerond in het jaar van zijn dood, toen hij al tweeëntachtig was.

We gaan het hier niet hebben over de geschiedenis van Cowboy Jack Clement, want de man heeft een onvoorstelbaar grote invloed op de populaire muziek van de tweede helft van de twintigste eeuw gehad, als producer, arrangeur, liedjesschrijver en wat al niet meer. We hebben het hier nu alleen even over Jack Clement de performer, en dan houden we even onze adem in, nemen onze hoed diep af en leiden iedereen naar deze plaat toe die iets wil leren over frasering, over timing, over relaxed zingen, over arrangementen. Een absolute aanrader, maar dat had je al begrepen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.