Frans Bronzwaer is een Limburgse singer/songwriter die begin jaren zeventig onder de naam Richard Neal met weinig succes een paar singles uitbracht. Daarna bleef het een kleine veertig jaar stil, tot  het filmpje waarin hij zijn eerste single presenteerde in 1973 in een popprogramma van Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk opdook. Dat bracht het balletje weer aan het rollen, en in 2009 werd het album Song on the Shelf uitgebracht, met 22 geremasterde opnames uit de periode tussen 1970 en 1980.

En nu is er een verrassend nieuw album van Bronzwaer, onder zijn eigen naam, met veertien nummers, waarvan er twaalf zo’n veertig jaar oud zijn. Bronzwaer schreef ze tussen 1971 en 1982, maar nam ze opnieuw op, en dat was een buitengewoon goed idee, want de man blijkt niet alleen een voortreffelijk zanger te zijn, maar ook een begenadigd multi-instrumentalist – alle instrumenten op dit album worden door hem zelf bespeeld, en het is wonderbaarlijk hoe hij als one-man-band zulke magnifieke arrangementen tot leven heeft weten te wekken. Chapeau!

En dan zijn er twee recente nummers – de instrumental 40 uit 2013 en All Right for Us uit 2015. Dat laatste liedje gaat over de vluchtelingencrisis, en Bronzwaer laat meteen horen dat hij het schrijven van een goed liedje nog steeds in de vingers heeft, ondanks die pauze van veertig jaar. Dat smaakt absoluut naar meer.

Luister hier naar een paar fragmenten: