Hank Woji is een singer/songwriter van de oude stempel, een verhalenverteller pur sang. Nadat hij zeven jaar lang geen opnames had gemaakt ging hij in augustus 2021 op pad voor een uitgebreide tournee door Amerika, waarbij hij in verschillende studio’s opnames maakte, met veel oude vrienden en gasten, waaronder Bill Kirchen (Commander Cody), Joel Guzman (Joe Ely, Paul Simon), David C.
Johnson (Aaron Neville), Radoslav Lorkovic (Odetta, Shawn Mullins), Tommy LaBella (10,000 Maniacs, Billy Preston), Butch Hancock & Jimmie Dale Gilmore (The Flatlanders) en Jaimee Harris, en dat is maar een deel van de gastenlijst.

Het werd een dubbelalbum, Highways, Gamblers, Devils and Dreams met zo’n twee uur aan muziek, met veel goedgekozen covers, waaronder nummers van Townes van Zandt, Woody Guthrie, Briuce Springsteen en Jimmy Cliff, maar de liedjes die Woji zelf schreef, als Start Building Bridges en I don’t like the rain, zijn misschien nog wel beter dan de covers die hij hier brengt. Gelukkig zijn zijn eigen nummers in de meerderheid.

De titel van de dubbelaar somt wel ongeveer op waar het over gaat dit keer: Highways, Gamblers, Devils and Dreams, al moet ik bekennen dat mijn voorkeur uitgaat naar de Dreams – ik viel meteen voor Start Building Bridges met zijn “Start building bridges, start tearing down walls”.

De arrangementen zijn als altijd ook weer subliem, tot en met de regen in het begin van I don’t like the rain, dat je meteen in de juiste stemming brengt. We hebben er even op moeten wachten, maar het was de moeite meer dan waard – Hank Woji maakte wederom een machtig mooi groeiplaatje met schitterende verhalende liedjes.

Luister hier naar een paar fragmenten: