Jon Boden was de leadzanger en belangrijkste arrangeur van de sublieme Britse folkrockband Bellowhead. In zijn solo-albums grijpt hij de kans wat thema’s verder uit te diepen en zijn liedjes op een andere manier te presenteren. Last Mile Home is het derde album in een reeks post-klimaatrampalbums, waarvan Songs from the Floodplain uit 2009 het eerste was en Afterglow uit 2917 het tweede.

Last Mile Home gaat over een ouder echtpaar dat hun huis aan de rand van Sheffield verlaat om door een verlaten, apocalyptisch landschap naar de kust van de Noordzee te lopen om daar een nieuw huis te vinden. Het album begint met het fluiten van vogels, en de klimaatramp die zich voltrokken heeft laat weinig over van de mensheid, maar des te meer voor de natuur, waardoor er ondanks de soms sombere toonzetting toch een tamelijk optimistische en hoopvol album te beluisteren valt hier.

Klonk in Songs from the Floodplain vooral het geluid van de stad, en in Afterglow de industrie, hier hoor je een akoestisch album waarin de natuur doorklinkt. Het landschap waar het koppel doorheen loopt is door de klimaatveranderingen indringend veranderd, maar het keert terug naar de natuur, je voelt de sfeer van wedergeboorte, het land neemt terug wat het verloren was. De muziek sluit daar op een geheimzinnige manier perfect op aan.

Boden schrijft geweldige liedjes die hier intiemer en persoonlijker klinken dan ooit, en de subtiele arrangementen waarin de gitaar, viool, viola, concertina en cello prachtig tot hun recht komen maakt het allemaal nog mooier. Ondanks de sombere wereld die Boden hier voorspelt dus toch hoop en optimisme en vooral prachtige muziek.

Luister hier naar een paar fragmenten: