Malcolm Holcombe is een overlever die er eigenlijk altijd beroerd uitziet – soms denk je dat hij eigenlijk te ziek is om rechtop te staan, maar dan begint hij gitaar te spelen en te zingen en dan vergeet je dat allemaal en word je totaal door zijn liedjes overrompeld. Dit keer heeft hij de kanker overwonnen, en Bits & Pieces is het album dat hij samen met zijn vaste muzikale partner Jared Tyler heeft opgenomen toen de diagnose bekend was, omdat ze niet wisten hoe lang ze nog zouden hebben.

Dat geeft dit achttiende album van deze unieke singer/songwriter misschien wel iets extra urgents, zou je kunnen denken, maar de liedjes van Holcombe hebben die urgentie eigenlijk altijd. Emmylou Harris, Lucinda Williams, Steve & Justin Townes Earle, en Iris DeMent zijn allemaal fans van Malcolm Holcombe, de onnavolgbare, eigenzinnige, volstrekt unieke liedjesschrijver en muzikant.

Als je ooit een optreden van Holcombe hebt meegemaakt weet je hoe magisch dat op een geheimzinnige manier is – je hebt het gevoel dat je naar een genie van een andere planeet zit te kijken en luisteren terwijl hij juist over de meest aardse en rauwe zaken van het leven zingt. Dit album hebben Holcombe en Tyler met zijn tweeën opgenomen, met Jared Tyler op tweede stem, gitaren, mandola, dobro, banjo enzovoorts, en die twee vormen een bijzondere twee-eenheid die samen magnifieke en perfect passende arrangementen bij de liedjes van Holcombe creeëren.

Ook dit achttiende album is weer een volstrekt uniek juweel van een album – om in stille bewondering naar te luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: