Malcolm Holcombe is een liedjesschrijver die vooral door zijn collega’s enorm op waarde geschat wordt. De laatste jaren is hij als een bezetene aan het schrijven en opnemen, en het ene album klinkt nog gedrevener dan het andere: Holcombe heeft er nooit echt gezond uit gezien, en dat zou je een understatement kunnen noemen, want ik schrok elke keer weer als ik hem zag optreden – een kleine., fragiele, uitgemergelde man die met zijn gruizige stem zijn hart uit zijn lijf zat te zingen.

Die passie klinkt ook weer door op zijn nieuwe album Tricks of the Trade dat hij opnam met een paar trouwe vrienden, Dave Roe en Jared Tyler. Jared zong al tweede stem en speelde altijd al dobro en mandoline, maar pakt hier ook de gitaar om de muziek nog wat extra scherpte te geven. Dave Roe speelt fenomenaal bas, en zijn zoon Jerry drumt op de meeste nummers. Mary Gauthier en Jaimee Harris zingen op een paar nummers mee, Ron de la Vega speelt cello op één nummer, en dat is het.

De band weet precies wat Holcombe wil – een mix van blues, folk, rock, country, bluegrass en gospel, zou je kunnen zeggen, maar dan samengevoegd tot een vloeiend geheel, met een band die perfect de zang van Holcombe volgt en ondersteunt. De teksten zijn als altijd bijzonder, soms ietwat geheimzinnig en half onduidelijk en tegelijk kristalhelder, als de beste poëzie. Passie en urgentie, dat is wat deze muziek uitstraalt. Een indringende aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: