Rod Picott is een van die goed bewaarde geheimen – een singer/songwriter die onder zijn collega’s hooggewaardeerd wordt, maar die bij het grote publiek nooit echt helemaal is doorgebroken, terwijl hij de ene na de andere prachtplaat heeft afgeleverd.

Dat laatste geldt ook weer voor Paper Hearts and Broken Arrows, waar hij met zijn licht gruizige stem en een vrij ingetogen begeleiding weer een paar echte juweeltjes bij elkaar weet te zetten. Eigenlijk heeft hij niet meer dan zijn eigen akoestische gitaar nodig, want dan worden de liedjes nog het intiemste, maar als er een band aantreedt ben ik toch ook wel helemaal om, moet ik bekennen, want dan gebeurt er elke keer ook weer wat magisch – alles lijkt het liedje op een hoger plan te tillen, en de bandleden lijken haarfijn aan te voelen wat Picott wil.

Alle liedjes zijn van Picott zelf, al heeft hij het prachtige To Make Your Own Light samen met Slaid Cleaves geschreven en Washington County met Mark Erelli. Niet de minsten dus. En hoe ingetogen de arrangementen ook mogen zijn, dit is wel een plaatje dat steeds beter wordt als je het vaker draait. Dat is het geheimzinnige aan echte kwaliteit. Meteen aanschaffen dus.

  • Rod Picott – Paper Hearts and Broken Arrows – Welding Rod Records

Luister hier naar een paar fragmenten: