De fans van Bruce Springsteen reageerden nogal wisselend toen The Boss onverwacht met een folk-cd op de proppen kwam. The Seeger Sessions werd door de liefhebbers van “Springsteen de rocker” verketterd, terwijl een ander deel razend enthousiast was. Ik hoor bij die laatste club, want Springsteen maakt met zijn Sessions Band energieke folk met een rock ‘n’ roll-houding, waardoor de muziek scherper en feller klinkt dan ooit.

Vrij snel na dat album kwam er een live album met een ruim twee uur durend concert dat de achttienkoppige band in Dublin gaf. Bij de dubbel-cd krijg je bovendien een dvd met het perfect gefilmde concert, en die dvd kan meteen in de lijst met beste liveconcerten. Dat heeft voor een deel te maken met het Ierse publiek, dat na de eerste tonen van het tweede nummer al voluit mee gaat zingen, maar ook met de zeer geïnspireerde band. De bezetting bestaat naast de reguliere folkinstrumenten als gitaar en banjo uit piano, accordeon, fiddles, maar ook een ijzersterke blazerssectie van vier man. De arrangementen zijn steeds perfect op de nummers toegesneden, en van de boe-roepers die je na de eerste nummers nog in het publiek hoort blijft later weinig over.

Het repertoire van de Seeger Sessions is hier uitgebreid met meer oudere nummers, maar ook met nummers van Springsteen zelf, die naadloos in deze ambiance blijken te passen. Alles wordt dan ook met passie en vuur gespeeld. Veel opwindender dan dit zul je het niet snel vinden.
Een paar kleine minpuntjes – de violen klinken, doordat ze elektrisch versterkt zijn, als synthesizers, en Springsteen en consorten blijken ineens wel erg veel nadrukkelijk christelijke liedjes te zingen. Dat neemt niet weg dat dit een van de opwindendste optredens van de laatste jaren was.

  • Bruce Springsteen with the Sessions Band – Live In Dublin – 2 cd + dvd – Sony BMG 88697108762