Jan Henk de Groot, Alex Vissering en Edwin Jongedijk waren alledrie al bekende Groninger artiesten toen ze besloten eens wat samen te doen met hun liefde voor Americana. Hun stemmen bleken ook nog eens perfect bij elkaar te passen, en de ego’s zaten elkaar blijkbaar ook niet echt in de weg, dus de Troebadoers bleken een gouden greep – de drie mannen zijn bovendien ook nog eens geweldige instrumentalisten, en zo kon je het meemaken dat er onverwacht in de Top 5 van RTV Noord op één Riekdom van de Troebadoers prijkte, terwijl de mannen ieder met hun soloplaten bijna de rest van die top vijf innamen. Geheel terecht, laat dit duidelijk zijn.

Iedereen zat dan ook met spanning te wachten op het eerste album van deze onverwachte gelegenheidsband. Het resultaat is een gevarieerd feest – de samenzang is van een Crosby, Stills & Nash of Eagles-niveau, er wordt geïnspireerd gespeeld, de liedjes zijn stuk voor stuk toppers, zowel de eigen nummers zoals De Groot’s Laidje van de Tumbleweeds tot en met Guy Clark’s Homegrown Tomatoes dat hier Zulfkweekte Tomoaten is geworden. Twaalf Grunneger Americanaliedjes van absolute wereldklasse, waarbij het plezier dat de mannen duidelijk hebben in het spelen en zingen er van af straalt.

Ik was al enthousiast over Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering, maar samen maakten ze een pareltje van een album dat je doet hopen dat de Troebadoers nog lang samen mogen blijven spelen. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

Speciaal voor niet-Groningers: maak even kennis met de individuele Troebadoers via deze videoclips: