Efkes weer – Acht nieuwe liedjes van Gerard van Maasakkers, uit zijn theaterprogramma Zald’mhebbe, waarin hij oud en nieuw materiaal speelt. Voor deze acht nieuwe liedjes is hij speciaal de studio ingedoken, met een aantal Brabantse topmusici, als Bart de Win op piano, toetsen, accordeon, gitaar en achtergrondzang, Frank Cools op ukelele en gitaar (en ook zang), Harry Hendriks op gitaar, basgitaarpiano, toetsen en zang, Reyer Zwart op gitaar, contrabas en zang en Arthur Lijten op slagwerk en zang.

En dat was een buitengewoon goed idee, want de liedjes zijn prachtig, maar ze komen hier, met de liefdevolle begeleiding van deze topband, wel heel erg goed tot hun recht. En die liedjes, ach jongens, wat zijn ze weer mooi – van het titelliedje, Efkes weer, over het moment dat je je moeder ineens op straat ziet lopen en je je na drie tellen realiseert dat ze al jaren dood is, tot het aangrijpende Koffie zetten, over de man die altijd de koffie zette en daar een heel ritueel voor had, maar die langzaam in de dementie wegzakt. En dan is er ook nog het heerlijke Moete gij nie werken, dat behoorlijk autobiografisch en tegelijk heerlijk universeel is.

En dat zijn dan nog maar de drie die ik er uitgepikt heb, maar geloof me, dit album bevat acht pure juweeltjes, liedjes uit het echte leven, prachtig gezongen door de onverwoestbare Gerard van Maasakkers en zijn warme band. Een plaatje om voor altijd te koesteren.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Efkes Weer     
Moete Gij Nie Werken     
Koffie Zetten