Gerard van Maasakkers loopt al een ruim mensenleven mee in de muziek, en elk nieuw album is er weer een om naar uit te kijken. Ik loop is het eerste in zes jaar waarop weer nieuwe liedjes te horen zijn, en ze zijn als altijd weer subliem – intiem, raak en schitterend vertolkt, allemaal live dit keer, bij concerten in Bergeijk, Eindhoven en Waalwijk. Als je dat niet zou weten zou je het niet zeggen – het is dat soms het publiek ineens mee gaat zingen, en dat er aan het eind van het liedje applaus klinkt, maar Van Maasakkers en snarenman Frank Cools en toetsenist Mike Roelofs zijn op het podium nog beter dan in de studio, lijkt het wel.

Van Maasakkers schrijft altijd over zaken die dicht bij hem staan, en die daardoor ook weer een universele kracht krijgen – over je levensloop, over de dood, over de liefde, intiem en altijd de spijker op de kop. Wat ik zelf ook heel mooi vind is dat hij ook een Engelstalig liedje van Ad van Meurs heeft vertaald, als een soortement eerbetoon aan de Watchman. Kathedraal van Populieren is de fraaie vertaling van Cathedral of Pines.

Er staan nog een paar vertalingen op deze cd, van liedjes die Van Maasakkers heel mooi naar zijn hand heeft gezet, waardoor het bijna zijn eigen liedjes zijn geworden. Een schitterend album, ontspannen, intiem en beter dan ooit.

Luister hier naar een paar fragmenten:

gerard van maasakkers - ik loop     
gerard van maasakkers - kathedraal van populieren     
gerard van maasakkers - wa moet er allemaol mee