transatlantic sessions - de inmiddels legendarische eerste serie
Aly Bain
Aly Bain is een Schotse fiddler (eigenlijk van Shetland) die lang bij The Boys of the Lough gespeeld heeft en die de laatste tijd samen met accordeonist Phil Cunningham een duo vormt. Hij maakt vrij traditionele muziek, maar doet dat wel erg goed, met een zwierig gevoel voor melodie. Zijn documentaires, waarin hij zelf heel vaak met de bands die hij opzoekt meespeelt, zijn allemaal zeer de moeite waard. In Down Home onderzoekt hij de connecties die Schotse muziek heeft met Amerikaanse en Canadese muziek, The Shetland Sessions spreekt voor zich, net als Aly and the Cajuns.
- Aly Bain and Phil Cunningham – The Pearl
- The Legendary Down Home Recordings
- The Shetland Sessions – vols 1 & 2
Jay Ungar en Molly Mason
Jay Ungar is een fantastische fiddler, Molly Mason is een allrounder die net zo makkelijk gitaar speelt als bas of piano, en allemaal even goed. Zij kan een nummer net even naar een hoger plan tillen door haar subtiele en toch krachtige manier van spelen. Samen organiseren ze ergens boven New York muziekkampen, maken hun eigen muziek, hebben een maandelijkse radioshow met veel gasten, maken soundtracks (onder meer voor Ken Burns) en zijn hier in Nederland veel te onbekend. Jay was in de eerste serie naast Aly Bain de “musical director”. Kijk ook eens op hun website jayandmolly.
- The Best of Fiddle Fever (band met Jay en Molly en onder meer Russ Barenberg)
- Jay Ungar & Molly Mason – Harvest Home (met de geweldige Harvest Home Suite, compleet met symphonie-orkest en toch lekker strak)
- Jay Ungar & Molly Mason – Waltzing with you (muziek uit de film Brother’s Keeper)
- Jay Ungar & Molly Mason – The Lover’s Waltz
- Lewis & Clark – original soundtrack recording
- Thomas Hampson – American dreamer (Stephen Foster-liedjes, met Jay Ungar en Molly Mason)
Jerry Douglas
Jerry Douglas is de man die de dobro tot een niet meer te missen muziekinstrument heeft gemaakt. Wat hij op de dobro voor elkaar krijgt grenst aan het ongelofelijke. Hij is vooral bekend als veelgevraagd sessiemuzikant, hij speelt de laatste jaren in de band van Alison Krauss, en hij heeft een reeks schitterende solo-albums gemaakt, met soms opmerkelijke gasten als de Ierse Maura O’Connell. In de tweede en derde serie van de Sessions was hij, naast Aly Bain, de musical director. Bezoek ook zijn website, die is zeer de moeite waard.
- Jerry Douglas – Look out for hope
- Jerry Douglas – Restless on the farm
- Jerry Douglas – Slide rule
- Jerry Douglas, Russ Barenberg & Edgar Meyer – Skip, Hop & Wobble
Russ Barenberg
Barenberg speelt op een akoestische gitaar, is virtuoos en heeft een heel mooi gevoel voor melodie. Hij is niet alleen een geweldige groepsspeler, maar heeft ook een paar fraaie soloplaten gemaakt, en een absoluut meesterwerkje samen met Jerry Douglas en Edgar Meyer.
- Russ Barenberg – When at last
- Russ Barenberg – Moving Pictures
- Russ Barenberg – Halloween Rehearsal (de lp’s “Cowboy Calypso” en “Behind the melodies” op één cd)
- Jerry Douglas, Russ Barenberg & Edgar Meyer – Skip, Hop & Wobble
Danny Thompson
Danny Thompson is een legendarische acoustische bassist die met alle groten in de Engelse folkscene wel gespeeld heeft. Pentangle, John Martyn, Richard Thompson, Nick Drake, enzovoorts. Daarnaast heeft hij een paar fraaie solo- en duo-albums gemaakt, waarin vooral zijn jazzy kant naar voren komt.
- Danny Thomson – Whatever
- Danny Thompson – Whatever next
- Richard Thomson & Danny Thompson – Industry
- Savourna Stevenson, June Tabor & Danny Thompson – Singing the Storm
Het beste muziekprogramma dat ik ooit op televisie heb gezien heette The Transatlantic Sessions en was een productie van BBC Scotland. Initiatiefnemer was de Schotse fiddler Aly Bain, die al een paar fraaie muziekdocumentaires op zijn naam had staan waarin hij op zoek ging naar de beste fiddlers (Aly Bain and the Cajuns bijvoorbeeld – een serie die ooit op video werd uitgebracht). Dit keer had hij de hulp ingeroepen van de Amerikaanse fiddler Jay Ungar, en het idee was om een aantal topmusici van beide kanten van de Atlantische Oceaan bij elkaar te brengen om samen muziek te maken. Er werd een luxe hotel afgehuurd en er werd gespeeld, zonder publiek, maar in soms verrassende combinaties. Dat leverde zeven televisieafleveringen van een half uur op, die ik bij de BBC gezien heb (en opgenomen).
Het is de videoband die ik het vaakst gedraaid heb, en de geluids- en beeldkwaliteit is nu eigenlijk beneden aanvaardbaar peil, maar toch…
Het zit blijkbaar wat ingewikkeld met de rechten, want die eerste serie is nooit herhaald, er is niets van op een cd terecht gekomen en er waren ook lang geen plannen er een dvd van te maken, tot er in november 2008 onverwacht een dvd werd uitgebracht met deze inmiddels legendarisch geworden eerste serie.
Een paar jaar later is er door Aly Bain en Jerry Douglas nog een tweede serie gemaakt die alleen door BBC Scotland is uitgezonden. Daar zijn toen twee cd’s van uitgebracht, met materiaal uit die serie. Zeer de moeite waard, en ik hoop dat ook de tweede serie ooit legaal op dvd te verkrijgen zal zijn.
Terug naar die eerste serie uit 1995. Die eerste serie heeft geresulteerd in een speurtocht naar allerlei mensen waar ik door die Transatlantic Sessions nieuwsgierig naar was geworden, of die ik eerder uit het oog verloren was, zoals Kate en Anne McGarrigle die hier op hun allerbest te zien waren. Hun eigen live-dvd The McGarrigle Hour kan er in ieder geval niet aan tippen. Dat geldt overigens voor meer mensen die hier echt optimaal tot hun recht kwamen. Zo kun je John Martyn bewonderen in een uitermate spannend duet met Kathy Mattea, zie je een piepjonge Rufus Wainwright samen met zijn moeder en tante zingen en zingt Guy Clark stomdronken toch de sterren van de hemel. Dick Gaughan, Iris DeMent, Emmylou Harris, Mark O’Connor, Davy Spillane, Mary Black, Donal Lunny, de helaas te jong gestorven Martyn Bennett, Dougie MacLean, die zo te zien een affaire heeft gehad met Kathy Mattea, anders kun je zo niet samen zingen, Karen Matheson, Danny Thomson en nog veel meer.
We laten hier de meest interessante musici uit de eerste serie langskomen, met hun beste cd’s. We beginnen met de “huisband”, dat wil zeggen de musici die de basis vormden voor de meeste uitvoeringen.
Verderop vind je een aantal van de hoofdrolspelers, en nog een paar.