De helft van de vierkoppige Frans-Belgische band Tref troffen we eerder ook al aan in de gelegenheids-super-accordeonband Accordeon Samurai. Die leverden met zijn vijven al een geweldig leuke cd af, maar daar had je toch vooral het gevoel dat ze zich allemaal een beetje inhielden om de ander de ruimte te geven. Hier gaan alle remmen echt even helemaal los.

Tref bestaat uit de diatonische accordeonisten Didier Laloy, Bruno Le Tron en en Wim Claeys die aangevuld worden met Fred Malempré op drums en percussie, en dat laatste was een geniale zet, want hoewel de accordeonisten op zich al voor voldoende vuurwerk kunnen zorgen stookt Malempré het vuurtje regelmatig nog eens extra op. Hij gaat op sommige momenten als een gek tekeer, kan woeste accenten zetten, maar weet de anderen ook heel mooi op te jagen en aan te vuren met zijn slagwerk, terwijl hij daarnaast ook weet wanneer hij gas terug moet nemen om gewoon mooi ondersteunend de ritmesectie te spelen waar dat nodig is. Magnifiek.

En dan zijn er die drie geniale accordeonisten, die hier voluit gaan. Ze leveren alledrie composities aan (we laten hier van elk een fragment horen) die allemaal sterk zijn. De vlammen slaan eraf, de passie klinkt in elke minuut van dit album door, dit is één groot feest, niet alleen voor accordeonliefhebbers, maar voor iedereen die van avontuurlijke muziek houdt. De damp slaat eraf, van deze muziek die alle genres (pop, jazz, rock, folk, kamermuziek, wereldmuziek?) overschrijdt. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.