Greg Trooper zit tegenwoordig, verbazingwekkend genoeg, weer eens zonder platenmaatschappij. Hoewel zijn liedjes door collega’s zeer hoog gewaardeerd worden, en ook opgenomen, critici zijn albums tot meesterwerken verklaren en hij zelfs met zijn album Make It Through This World nummer één op de jaarlijst van MazzMusikas (samengesteld door recensenten) werd, lijkt hij bij het grote publiek niet aan te slaan. Zijn laatste album, dat eigenlijk een plaat was die hij lang geleden opnam en die nu eindelijk afgewerkt werd, heeft hij in eigen beheer uitgebracht, en voor een nieuw album heeft hij, naar eigen zeggen, al weer voldoende nieuwe liedjes geschreven. Het is nu alleen een kwestie van de financiën rond te krijgen. Daarom roept hij tijdens zijn optredens dan ook olijk: “Koop mijn laatste cd, zodat ik het nieuwe liedje dat je zojuist gehoord hebt, op een nieuwe cd kan zetten”.

Greg Trooper trad tijdens een toernee, eind oktober 2009, op in de Amer, misschien wel de sfeervolste kleine zaal in Nederland. Het publiek is altijd goed, de zaal is intiem en er gebeuren vaak onverwachte dingen. Zo begonnen er tijdens een van de liedjes van Trooper, Inisheer, achterin drie meisjes ineens het refrein mee te zingen, waarop Trooper verheugd vroeg: kennen jullie het volgende stuk tekst ook? Nee, alleen het refrein, waarop ze van hem de ruimte kregen om prachtig meerstemmig dat refrein te zingen. Dat was niet alleen voor de zaal, maar ook voor Trooper zelf een kippenvelmoment. Trooper weet overigens in zijn eentje wel meer kippenvelmomenten op te roepen met zijn liedjes. De twee of drie nieuwe liedjes die hij zong lieten bovendien horen dat hij als liedjesschrijver nog steeds tot de absolute top behoort.

Trooper speelde drie sets van ruim een half uur, wat voor hemzelf wat onwennig was, omdat het moeilijker is wat op te bouwen. In de pauzes waren er gehaktballen en kommen erwtensoep, waardoor het een echte Amer-zondagmiddag werd. Maar het was vooral Greg Trooper, die met zijn fenomenale, intelligente, ontroerende, aangrijpende en soms ook buitengewoon grappige liedjes de zaal plat kreeg. Zelfs de man die vantevoren zei dat hij “meer van de bands” was reageerde na afloop laaiend enthousiast. En Trooper zelf vond het, dankzij de reacties van het publiek, zelf ook “a great gig”.