Niki Jacobs is een veelzijdige zangeres, die vooral bekend is door haar Jiddische liedjes, maar die veel meer doet dan dat. Zo nam ze in 2015 samen met zanger en accordeonist/pianist Pieter Jan Cramer van den Boogaart een verzameling baby- en kinderliedjes op die ze verzameld had. Ze komen overal vandaan, en dan kun je horen waar het sublieme talent van Jacobs en haar muzikale partner liggen, want elk liedje krijgt het perfecte arrangement mee, waardoor je je het ene moment in het oosten van Europa waant, dan weer in het noorden van Italië, dan in India en zo verder.

Wiegeliedjes, slaapliedjes en kinderliedjes zijn het, rustgevend en om je kind in slaap te wiegen, maar vrijwel geen enkele tekst is zoetsappig of geruststellend te noemen. Wat dat betreft is er voor volwassenen ook nog wel wat te ontdekken aan dit bijzondere album, want als je de teksten van de liedjes gaat bestuderen blijken daar bijzondere verrassingen tussen te zitten. Geen doorsnee slaapliedjes, zal ik maar zeggen.

Ik laat hier een paar fragmenten horen, dan weet je meteen hoe gevarieerd het album is, en hoe goed de twee dit repertoire hebben opgepakt. De verrassendste stukken tekst heb ik hier overigens bewust weggelaten.

Niki Jacobs heeft toentertijd wat babyconcerten gegeven die te weinig aandacht kregen en vooral als curiositeit behandeld werden, maar dit album verdient meer aandacht dan dat.  Een klein juweeltje dat niet vergeten mag worden.

Luister hier naar een paar fragmenten: