Refugees for refugees is een Brussels project waarin vluchtelingen uit verschillende landen samen muziek maken, en daarmee en passant bewijzen dat de multiculturele samenleving zonder meer een verrijking betekent van ons muzikale landschap, want wat hier gebeurt is niet minder dan een klein wonder – muzikanten uit Syrië, Pakistan, Tibet, Irak, Afghanistan en België maken samen muziek die volstrekt vanzelfsprekend klinkt en je merkt dat de muzikale werelden, hoe ver ze ook van elkaar af leken te liggen, naadloos op elkaar aan blijken te sluiten.

Dat komt eenvoudigweg doordat deze muzikanten goed naar elkaar luisteren, en net als jazzmusici al improviserend op elkaars muziek reageren, waardoor er onverwachte nieuwe verbindingen ontstaan. Zo hoor je een Tibetaanse mantra die door Soefi-muziek ondersteund wordt, terwijl je het titelnummer van het album, Amina, een Syrisch-Afghaanse samenwerking, na twee keer bijna vanzelf gaat meezingen.

Een gezelschap van negen musici, met twee fantastische zangers, Aren Dolma en Fakhr Madallal en een aantal virtuoze instrumentalisten, waaronder oud-speler Tristan Driessens maakte met Amina een fenomenaal mooi album dat hoop schept voor de multiculturele samenleving zoals die wel degelijk kan slagen. Hij levert nu in ieder geval al adembenemend mooie muziek op.

Luister hier naar een paar fragmenten:

refugees for refugees - perahan     
refugees for refugees - amina     
refugees for refugees - lhasa