Aziza Brahim werd geboren en is opgegroeid in de Sahrawi-vluchtelingenkampen langs de grens tussen Algerije en de Westelijke Sahara. Nadat ze als jonge tiener was gevlucht uit deze kampen, weg van de politieke onderdrukking die volgde op de Marokkaanse invasie van Westelijke Sahara in 1975, reisde ze naar Cuba voor haar middelbare schoolstudies.

Ze woont tegenwoordig in ballingschap in Spanje maar zal nooit vergeten hoe ze opgroeide in een van de vluchtelingenkampen in de Algerijnse woestijn, samen met duizenden andere Sahrawi die uit hun huizen in de Westelijke Sahara waren verdreven. In haar muziek kun je haar geschiedenis dan ook terughoren, terwijl ze steeds mee elementen van over de hele wereld oppakt en toevoegt aan haar muziek, wat Brahim wil ook verder, en haar muziek groeit met haar mee.

Mawja is haar vijfde album waarin haar stem wordt ondersteund door percussie uit de Sahara en het Iberisch schiereiland, subliem gitaarspel en een heerlijke, warme bas. Warme muziek, om intens van te genieten.

Luister hier naar een paar fragmenten: