Damir Imamović is een zanger uit Sarajevo met een passie. Hij wil de sevdah, het Bosnische equivalent van de blues, de fado of de rembetica, vernieuwen terwijl hij tegelijkertijd de tradities die aan de basis liggen van de sevdah in stand wil houden. Daarvoor gaat hij niet alleen terug naar de Turkse wortels van de muziek, maar neemt hij ook de klassieke zangkunst van Iran en India mee. Damir komt weliswaar uit een beroemd geslacht van sevdah-zangers, maar zijn onorthodoxe aanpak kan niet iedereen bekoren. Persoonlijk vind ik het geweldig, want wat hij hier doet, met hulp van en superieure band , is magnifiek.

Die band is het vermelden wel even waard, want de verzengende viool van de virtuoze violiste  Ivana Đurić snijdt je door de ziel. Opmerkelijk is ook bassist Greg Cohen, die onder meer met John Zorn, Tom Waits en Ornette Coleman werkte, en dus een heel andere achtergrond heeft.  En dan is er Derya Türkan, een van de beste Turkse bespelers van de kemenche , ook wel bekend als de Pontische lier, die wel wat weg heeft van de zakviool. Zelf speelt Damir de tambur, een Turkse luit met een lange hals.

Vier snaarinstrumenten en de tenor van Imamović, en vier musici die gepassioneerd samen spelen, meer blijkt er niet nodig voor een subtiele maar indrukwekkende vernieuwing van de sevdah. Prachtig.

Luister hier naar een paar fragmenten: