Goran Bregovic heeft in zijn eentje de muziek van de Balkan de eenentwintigste eeuw binnengeloodst op een onnavolgbare manier. Met elk album dat hij maakt bewijst hij zijn genie. Zijn subtiele en toch ook energieke en overweldigende, krachtige arrangementen zijn uniek, waarbij de percussie een bijzondere rol speelt, maar ook de blazersarrangementen, en de manier waarop hij strijkers durft in te zetten.

The Belly Button of The World bestaat uit vijf samenhangende stukken die samen bijna een uur beslaan. Hij noemt het zelf een vioolconcert voor Arabische Klezmer en Christelijke violisten in een goede stemming met orkest en zangers. Bregovic schreef, componeerde, arrangeerde en produceerde het album.

De titels van de vijf stukken spreken boekdelen: The Belly Button of The World, de navel van de wereld dus, gevolgd door een “moment van melancholie” waarna de drie hoofdstukken volgen: A Christian Tale, A Jewish Tale en A Muslim Tale. Een verhaal van verbinding, kortom. Een verhalen vol onvoorstelbaar mooie muziek die altijd precies goed is – soms bombastisch, maar nooit te bombastisch, adembenemende blazers, kippenvelverwekkende violen, opwindende percussionisten en gepassioneerde zangers. Een machtig mooi album.

Luister hier naar een paar fragmenten: