Čarlama Orkestar is het rond saxofoons draaiende Balkanorkest van de Joegoslavisch/Hongaarse Rotterdammer Akos Laki, en we waren altijd gewend de twee kernleden van Barana ook in dit orkest te zien, maar helaas is Behsat Üvez niet zo lang geleden te jong overleden, en Steven Kamperman speelt ook niet meer mee. Carlama zonder Barana dus, dit keer, maar dat maakt voor de energie en de fantastische gedreven muziek niet zo heel veel uit, want Mečka Bela is een heerlijke stomende en vaak ook mooi melancholieke plaat geworden, waar bovendien veel humor in zit.

Behsat Üvez heeft tot op het eind, door alle chemokuren heen, nog meegespeeld, dus hij is hier nog wel op momenten te horen, en het prachtige gedragen Korov is aan hem opgedragen, en dat is erg mooi.

Naast Akos Laki op tenorsax is Stanislav Mitrovič op altsax de belangrijkste man van het orkest, want alle composities (behalve de traditional Lumje) zijn van hem, en hij verzorgde ook alle arrangementen. De derde saxofonist is Sandor “Soso” Lakatos op altsax, en de vierde is Henk Spies op bassaxofoon, en dan heb je een geweldige, gedreven en geïnspireerde blazerssectie te pakken, die niet alleen uit de Balkan put, maar veel breder om zich heen kijkt. Ze worden dan ook nog eens opgejaagd en voortgedreven door de geniale Pools-Groninger drummer Sebastian Demydczuk, en dan heb je echt wel een superieure band te pakken.

Voor het Hollandse gevoel voor humor hoef je alleen maar te luisteren naar I Am Da Man, waarin de talentenjachten op TV mooi op de korrel worden genomen in een ijzersterk nummer, waar je zo’n talentenjacht waarschijnlijk nooit mee zou winnen, maar wel mee zou móéten winnen! Mecka Bela is verder vooral een heerlijke aanstekelijke feestplaat, met voor de balans een paar prachtige melancholieke ballads. Subliem!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.