Zij is van Wales en speelt harp, hij komt uit Senegal en speelt kora, samen maken ze magische muziek die nergens mee te vergelijken is. Catrin Finch en Seckou Keita hadden ieder voor zich al een reputatie opgebouwd als harpspeelster en koraspeler, maar samen creëren ze muziek die op een opzienbarende manier iets losmaakt.

Merkwaardig genoeg halen ze allebei hun inspiratie diep uit hun eigen traditie, maar die blijkt dichter bij elkaar te liggen dan ze ooit gedacht hadden – als Finch een Welshe melodie speelt zegt Seckou soms dat hij die herkent en gaat er onmiddellijk mee spelen. Synergie heet dat, geloof ik, en als ze dan samen ook nog eens een stuk uit de Goldberg Variaties van Bach oppakken en daarmee aan de slag gaan weet je helemaal niet meer wat je hoort.

De kora en de harp vormen een magische combinatie, in ieder geval als ze bespeeld worden door deze twee meesterlijke musici, die ongelofelijk goed naar elkaar luisteren en elkaar perfect weten aan te vullen. We wisten al dat Seckou Keita solo magnifiek uit de hoek kon komen door zijn album 22 strings, maar hier wordt één plus één oneindig veel meer dan twee. Adembenemend mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

catrin finch & seckou keita - clarach     
catrin finch & seckou keita - bach to baisso     
catrin finch & seckou keita - hinna-djulo