De baglama (er hoort eigenlijk een omgekeerd half rondje boven de g, maar mijn toetsenbord krijgt dat niet voor elkaar en bij de speciale tekens hebben ze daar ook nog nooit van gehoord, daardoor staat Arif Sag er hier ook wat kaal bij…) is een speciaal snaarinstrument dat vooral in Anatolië, het oostelijk deel van Turkije, immens populair is. Het is een eeuwenoud instrument, maar op de een of andere manier is het toch altijd wat in de schaduw gebleven, om het zo maar te zeggen. Om de baglama wat meer onder de aandacht te brengen werd het Concert voor Baglama geschreven, dat in 1996 werd opgenomen door het Arif Sag Trio, met naast de befaamde baglamaspeler Arif Sag ook Erol Parlak en Erdal Erzincan.

Op het hoesje staat dat het concert is geschreven en gearrangeerd door Cengiz Ôzdemir, maar zowel Erzincan (deel 2) als Parlak (deel 3) en Sag (deel 4) schreven ook hele stukken, Het is een verbazingwekkend mooi en tijdloos concert geworden, dat verrast door de gedreven klank van de baglama, maar ook door de vaak subtiele orkestarrangementen. Ik vermoed dat dit concert de baglama inderdaad voorgoed op de muzikale kaart heeft gezet, want het is een indrukwekkende muzikale belevenis, op momenten groots, op andere momenten intiem en melancholiek, maar steeds spannend en gedreven, gepassioneerd. Een mooi tijdloos monumentje voor een prachtig muziekinstrument.

  • Arif Sag Trio – Concerto for Baglama – with The Istanbul State Symphony Orchestra – Written and Arranged by Cengiz Ôzdemir – Conducted by Betin Günes – Güvercin Muzik

Luister hier naar een paar fragmenten:

PS
Toen Arif Sag een poos geleden naar Nederland kwam om het Concert voor Baglama uit te voeren met het Promenade Orkest en het Hoofdstadkoor werd hij op Schiphol zo ontzettend onbeschoft behandeld dat hij woedend weer terugvloog en bezwoer nooit meer een voet op Nederlandse bodem te zetten.