Derya Türkan is al ruim dertig jaar lang de meest invloedrijke kemençesi speler ter wereld. Hij speelt in verschillende stijlen – van klassiek tot moderne improvisatie. Met Istanbul Kemençesi vol. II, presenteert Derya Türkan zijn tweede album met klassieke muziek uit zijn geboorteplaats Istanbul. Hij wordt begeleid door de Belgische percussionist Robbe Kieckens op tombak en bendir.

Het album werd opgenomen in een klein kerkje op het Waalse platteland in twee en een half uur tijd. Robbe Kieckens was gevraagd om de grootmeester te begeleiden, en vooraf waren er wel een paar woorden gewisseld, maar niet veel – er werd meteen muziek gemaakt. Halverwege draaide Türkan zijn hoofd naar Kieckes, glimlachte en zei “Nice to meet you”.

De muziek is intiem en van een adembenemende schoonheid, waarbij Türkan vaak alleen zit te spelen en iedereen om hem heen de adem lijkt in te houden. De begeleiding is ingetogen en precies goed. Klassieke muziek uit Istanbul, tijdloos en voor eeuwig vastgelegd. Een album om te koesteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: