Ik heb een zwak voor de Portugese gitaar. De prachtige klank van dit instrument, dat meestal wordt gebruikt om fado-zangeressen te begeleiden, past perfect bij de intense melancholie van de fado, de Portugese blues. Custódio Castelo is een meester op de Portugese gitaar, en hij maakte een instrumentaal album met klassiekers van de koningin van de fado, Amalia Rodrigues.

Castelo heeft onder meer gespeeld met Cristina Branco en Misia, en met Mariza. Maar hij is ook avontuurlijker dan de fado alleen – hij speelde ook met het symfonie-orkest van Litouwen, met accordeonist Richard Galliano, pianist Arriga Cappelletti en bandoneonist Daniele di Bonaventura, en dat is maar een heel klein deel van een enorme lijst.

Zijn eigen werk is avontuurlijk en indrukwekkend, zeker als je weet dat hij na een ziekte een tijd helemaal niet heeft kunnen spelen. Luister maar eens naar In Ventus, dat een huwelijk lijkt tussen fado, jazz en avantgarde. Op The Art of the Poruguese Guitar geeft hij dan weer een complete staalkaart van wat je met die magnifieke Portugese gitaar zoal kunt, en dat blijkt ongehoord veel te zijn.

Amalia Classics gaat terug naar zijn eerste liefde, want via de muziek van Amalia Rodrigues raakte Castelo verliefd op de fado. Dit is dan ook zijn ode en eerbetoon aan de muziek van Amalia. Een instrumentale liefdesbrief aan Amalia’s muziek. Mooi mooi.

  • Custódio Castelo – Amália Classics  on Portuguese guitar – ARC Music – EUCD2890
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Amalia Classics

Luister hier naar een paar fragmenten: