Peter Kalb is de beste flamencogitarist die we in Nederland kennen. Toen hij in Spanje de flamenco ging studeren noemden ze hem daar El Periquin, wat niet veel anders betekent dan “Petertje”, en die naam heeft hij als artiestennaam geannexeerd. El Periquin heeft inmiddels al behoorlijk wat indrukwekkende albums op zijn naam staan waarin hij liet horen dat hij een eigenzinnige flamencogitarist is die op avontuur durft te gaan – de puristen moeten soms misschien even slikken, maar voor iedereen met open oren is de muzikale avonturenreis van Kalb de moeite van het volgen meer dan waard.

Op zijn vorige album Classical Impressions had hij al een aantal klassieke componisten zijn eigen flamencobehandeling gegeven, met verrassend fraaie resultaten, maar nu doet hij een stap in een totaal andere richting – Michael Jackson, de King of Pop, krijgt hier een koninklijke behandeling. Zijn nummers worden akoestische instrumentale nummers, en het blijken ineens onverwacht intieme pareltjes te zijn. Ik was in ieder geval meer dan aangenaam verrast, want persoonlijk was ik nooit zo heel gek op het licht hysterische van Jackson, maar juist van dat aspect is hier niets terug te vinden.

Kalb heeft met veel liefde en respect acht echte Michael Jackson-nummers omgetoverd tot intieme, betoverende flamenco-juweeltjes, waarbij hij juist de kern van de liedjes intact lijkt te hebben gelaten. Heel bijzonder en buitengewoon mooi. Ik moet daarbij niet vergeten zijn sublieme band te noemen, fluitist Agustin Catrillo, violiste Tessa Zoutendijk, percussionist Miguel Nene, zapateaspeler Gemma Sanchez Ternandez en bassisten Jaap Berends en Franklin Heiligers.

Een aanrader voor flamencoliefhebbers, maar ook de fans van Michael Jackson zullen versteld staan.

Luister hier naar een paar fragmenten: