We hebben er meer dan tien jaar op moeten wachten, want Enzo en Lorenzo Mancuso hebben steeds wat moeite met het vinden van een platenmaatschappij die hun volgende album wil uitbrengen. Dat is voor mij volkomen onbegrijpelijk, want ik beschouw de broers Mancuso als het beste dat Italië op muzikaal gebied te bieden heeft, en misschien moet ik dat wel uitbreiden naar Europa.

Fratelli Mancuso – ik heb hun album Bella Maria wel eens de beste cd van de twintigste eeuw genoemd, en de daarop volgende cd’s waren ook stuk voor stuk sublieme meesterwerken. Hun licht schurende en wringende samenzang is wellicht het meest opvallende kenmerk, maar dat is het niet alleen dat hun muziek zo uniek maakt. Het is de muziek van hun eiland, Sicilië, gecombineerd met hun eigen interpretaties en improvisaties die het tot diep melancholieke en meeslepende muziek maken.

Manzamà bevat een uur aan sublieme muziek, waarvoor ze ook verschillende gasten hebben uitgenodigd, waaronder Franco Battiato en Aldo Giordano (die voor de arrangementen zorgden), Marco Betta, German Diaz, Ferruccio Spinetti en Giovanni Sollima. Twee strijkkwartetten en een koor voltooien het gezelschap, maar schrik niet, want de arrangementen worden nergens bombastisch of overdadig, ze zijn altijd precies goed en spannend.

Luister maar eens naar de drie willekeurige fragmenten die ik je laat horen, en beluister ze dan vooral nog een keer om de details tot je door te laten dringen. De rijkdom van deze nieuwe cd van Fratelli Mancuso valt nauwelijks te onderschatten. Een subliem groeiplaatje, en als je dit jaar maar één cd zou mogen aanschaffen, koop dan deze! Hij zit ook nog eens verpakt in een prachtig boekje met schilderijen die de liedjes magnifiek illustreren. Een absolute aanrader!

  • Fratelli Mancuso – Manzamà – Squilibri+cd – ISBN 9788885571419 – distr Xango

Luister hier naar een paar fragmenten:

fratelli mancuso - manzamà     
fratelli mancuso - deus meus     
fratelli mancuso - la scinnuta