Hazmat Modine is een geweldige New Yorkse band die op een bijzondere, aanstekelijke manier blues, brass, world, pop, folk, jazz en klezmer mengt tot een mix die over de hele wereld aanslaat.  Zanger, componist, gitarist en mondharmonicaspeler Wade Schuman was altijd de frontman van de band, maar hij geeft de andere bandleden steeds meer ruimte, en dat pakt bijzonder goed uit.

De meeste nummers op Bonfire zijn geschreven door Wade Schuman en Erik Della Penna, zanger en gitarist van de band, behalve de instrumental Delilah’s Lament, dat geschreven werd door violiste/celliste Daisy Castro en percussionist Patrick Simard. Balafonspeler Balla Kouyate, saxofonist Steve Elson en trompettiste Pam Fleming schreven ook nog mee aan een paar nummers die Wade en Erik schreven.

Hazmat Modine maakt muziek die vanaf de eerste noot herkenbaar is – opwindend, tijdloos, grenzeloos, avontuurlijk en melancholiek. En bij elk album komt er weer wat bij, zijn de arrangementen net weer wat verfijnder, terwijl het energieniveau gelijk blijft – muziek die je meteen een goed humeur bezorgt, alleen al door de vrolijke energie waarmee er gespeeld wordt, en door de fantastische basis die de blazers leggen – niet te onderschatten. Kijk vooral ook even naar het filmpje van hun eerste single Give It All Away.

Luister hier naar een paar fragmenten: