De Amsterdam Klezmer Band is de klezmer al jaren geleden overstegen. Dit is een band die alle grenzen vrijelijk overschrijdt en meteen achteloos bewijst dat de multiculturele samenleving in Nederland meer dan geslaagd is, want ze hebben een muzikaal genre in het leven geroepen dat nooit bestaan zou hebben als Alec Kopyt uit Odessa niet zo broederlijk naast die Amsterdamse Job Chajes kon staan zingen en spelen. Luister naar het fragment uit Naie Kashe en je hoort precies wat ik bedoel.

En je zult meteen moeten toegeven dat een muzikale smeltkroes zelden opwindender klonk als hier. Want de klezmer van de Amsterdam Klezmer band klinkt, zoals het hoort, regelmatig buitengewoon treurig en melancholiek, maar het is tegelijk één opwindend, gepassioneerd muzikaal opzwepend feest, waarbij steeds weer nieuwe muzikale wegen worden ingeslagen. We kunnen hier helaas maar drie korte fragmenten laten horen van dit album dat bijna een uur duurt, want de verleiding is groot om fragmenten te blijven aandragen.

De Amsterdam Klezmer Band is perfect op de goede manier – dat wil zeggen: nooit te glad, maar ook nooit te slordig of al te rommelig, zoals je dat bij tweederangs klezmer-bruilofts- en partijenorkestjes nog wel eens hoort. Hier hoor je een hechte band van topmuzikanten die het heerlijk vinden elkaar uit te dagen en op te zwepen, en die plezierige opwinding weten ze ook op de luisteraar over te brengen. Naast Job Chajes (sax) en Alec Kopyt vinden we hier ook veelzijdige muzikanten als Gijs Levelt (trompet) en Theo van Tol (accordeon) die we onder meer kennen van STriCat. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.