jab...

stricat - jab

 

 

 

De eerste cd van STriCat, Rats & Gentle People, was een verrassende plaat, die we een hier een magnifiek juweel van een cd noemden, en een absolute aanrader. Bij de tweede cd is de verrassing uiteraard wat minder, al blijft de verbazing over het feit dat een trio je het gevoel kan geven dat er een compleet orkest voor je zit te spelen.

Trompettist Gijs Levelt en accordeonist Theo van Tol spelen samen met cymbalist Bokkie Vink ook hier weer de sterren van de hemel. Europese wereldjazz, maar dan uniek en eigen. Misschien zou je kunnen zeggen dat ze nog iets meer op elkaar zijn ingespeeld, maar dan zou je misschien gaan denken dat ze inmiddels op routine draaien. En niets is minder waar. Hier spelen drie virtuozen samen die elkaar alle ruimte geven, terwijl ze elkaar ook steeds optimaal ondersteunen en ook elkaar uitdagen en opzwepen. Maar tijd voor mooie relaxte solo's is er ook, waardoor het een cd is geworden met een mooie spanningsboog, waarin ook rustmomenten zijn ingebouwd.

Het klinkt allemaal alsof deze muziek er altijd al geweest is, maar de drie heren doen hier wel degelijk iets dat je nergens anders hoort. Alleen al de combinatie van cymbalen, accordeon en trompet is uniek, en dat ze dan ook nog klezmer, gypsy en jazz samensmeden tot hun volstrekt eigen vorm van wereldmuziek, dat is toch echt wel uniek. Van Tol, Vink en Levelt schreven overigens alle composities zelf, waarbij opvalt dat ze echt voor dit trio schrijven - de accordeonist schrijft bijvoorbeeld prachtige stukken voor de trompettist (luister maar eens naar rustemul). STriCat is een supertrio, dat met zijn tweede cd Jab wederom laten horen dat ze van wereldklasse zijn. Top!

  • STriCat - Jab - karnatic LAB KLR018

terug naar de startpagina van moors magazine