Halva is het internationale ensemble rond de Belgische violist Nicolaas Cottenie. In zijn composities gaat hij op zoek naar de vele verbindingen tussen traditionele Jiddische muziek en de muzikale tradities in Zuid- en Oost-Europa. Dat levert muziek op die op het eerste gehoor sterk aan klezmer doen denken, maar doordat Cottenie in zijn composities ook westerse klassieke muziek meeneemt, en vooral ook muziek uit Griekenland, Turkije, Bulgarije en Roemenië klinkt de muziek van Halva multicultureel en van alle tijden.

De muziek is niet alleen energiek en gepassioneerd, maar ook melancholiek. Jazzy kamermuziek, en tegelijk wereldmuziek op zijn best, want alles valt hier telkens weer prachtig op zijn plek. De ritmes en de maten en de vioolpartijen komen mooi samen, en je vraagt je, als je deze muziek hoort, af waarom ze in het Midden-Oosten altijd zoveel ruzie met elkaar hebben terwijl het op muzikaal gebied zo harmonieus blijkt te kunnen gaan.

Dinner in Sofia is een prachtig, hoopgevend plaatje, niet alleen omdat de muziek meeslepend en magnifiek is, maar ook omdat Nicolaas Cottenie en zijn geweldige band laten horen dat muziek het goede voorbeeld kan geven in deze polariserende wereld. Dit is muziek waar ik oprecht heel erg blij van word.

Luister hier naar een paar fragmenten: