The Rough Guide to Jewish Music bestrijkt wel een erg breed begrip, vind ik. De compilaties van Rough Guide vind ik meestal erg goed, omdat bekende namen gecombineerd worden met onbekendere pareltjes, maar ik moet bekennen dat ik wat beter moest zoeken naar de pareltjes op deze verzamelaar. Misschien komt dat doordat ik al te veel Joodse muziek ken en ik daardoor weet wat de samensteller allemaal heeft laten liggen, maar soms is de uitvoering van een bepaald nummer ook eenvoudigweg beneden de maat, en dan niet alleen omdat bijvoorbeeld de onvergetelijke versie van Hans Bloemendaal nauwelijks te overtreffen valt.

Toch zijn er in deze zeer breed georiënteerde reis door het Joodse muzikale landschap, dat gaat van de Sefardische tradities van het Iberische schiereiland tot de hedendaagse vernieuwers van de klezmer, toch nog aardig wat diamantjes te vinden, zoals de opener van het album, Adio Kerida van Linna & Serena Strings, of Don Kipper’s Cassenbaumer Sher die swingt als de hel. Klezmer-ish is overigens ook van de partij, net als She Koyokh..

Ruim vijf kwartier, met goede tot uitstekende muziek, maar voor mijn gevoel vaak net iets te brave uitvoeringen, waarin de passie wat ontbreekt – alleen keurig de traditie willen spelen volgens de regels is toch echt niet voldoende wat mij betreft. Toch zit er voldoende fraais in die vijf kwartier om er een aanrader van te maken.

Luister hier naar een paar fragmenten:

liona & serena strings - adio kerida     
don kipper - cassenbaumer sher     
klezmer-ish - the klezmer's freilach