Maurizio Geri is een sublieme gitarist en een van de beste Europese zangers die ik ken. We kennen hem als zanger en gitarist in Riccardo Tesi’s Banditaliana, maar ook van zijn eigen swingtet, waarmee hij een schitterende Italiaanse vorm van gypsie swing maakt. Het vorige album van het Maurizio Geri Swingtet, A Cielo Aperto, bevatte alleen maar instrumentals, en dat vond ik jammer, en gelukkig ruimt hij hier ook plek in voor twee composities, Mac en Con te,  waar hij zelf laat horen hoe heerlijk ontspannen en toch scherp hij kan zingen. Precies goed. Mooi.

De gypsie swing van Geri en zijn muzikale vrienden doet qua sfeer wel wat denken aan die van de grondleggers van het genre, Django Reinhardt en anderen, maar hier komt er een klarinet bij, een accordeon en zelfs een mondharp. Geri is zelf een virtuoos gitarist, maar in Doppio Swing nodigt hij nog een virtuoos uit om even samen te spelen, Jacopo Martini, en dan valt je echt de bek open, zoals die twee samenspelen. Magnifiek.

De meeste composities van Swing a Sud zijn van Geri, maar hij gunt duidelijk ook anderen een plek in de spotlight – het gaat bij Geri echt om de muziek, om het plezier van het samen muziek maken, dat hoor je aan alles. Dus is er ook ruimte voor een zangeres als Claudia Tellini, die in Dolce Chimera even volledig los mag gaan. Heerlijk. Er komt ook nog een sublieme slaggitarist meespelen, Tommasso Papini, die je er even aan herinnert (onder meer in Doppio Swing) hoe weinig goede slaggitaristen je tegenwoordig nog hoort, en zo zit dit hele album vol subtiele verrassingen

Want dit mag dan een album zijn met gypsie swing, het is zeker geen voorspelbaar album – Geri en zijn band zoeken op een subtiele manier het avontuur, ze spelen met een enorme passie en gedrevenheid, ze weten de melancholie in de muziek te houden, en daardoor kun je je met Swing a Sud bijna een uur onderdompelen in de meditterane melancholie van de unieke gypsie swing van het Maurizio Geri Swingtet.

Luister hier naar een paar fragmenten: